top of page
Writer's pictureAnze Frantar

Hana Karim: umetnost spuščanja kontrole in sprejemanja neuspehov



V prvi epizodi zgodb posameznikov v okviru projekta Fail Again. Fail Better. imamo priložnost spoznati Hano Karim, priznano oblikovalko keramike, ki nas je popeljala skozi svojo edinstveno ustvarjalno pot. Hana nam je odkrila, kako je njeno delo polno izzivov in nepričakovanih preobratov, ki jih prinaša delo z občutljivim materialom, kot je glina.


Že od prvih poskusov z glino začutila posebno povezanost s tem prastarim materialom, ki jo je naučil pomembnih lekcij o življenju. Njeni prvi krožniki in sklede niso bili popolni, vendar je ravno v teh "neuspehih" našla lepoto in zabavo.


Nepredvidljive situcije so ključni element dela z glino

Pri delu z glino se pogosto srečuje z nepredvidljivimi situacijami, ki jih prinašata tudi ogenj v peči in celo sam zrak, kar pomeni, da mora pogosto spustiti kontrolo in sprejeti rezultate take, kakršni so. Ta proces je zanjo osvobajajoč in jo uči pomembnih lekcij, ki jih prenaša tudi v vsakdanje življenje.

Hana poudarja, da je ročno delo zahtevno in vključuje veliko testiranja ter neuspešnih poskusov. A ravno zaradi tega so njeni izdelki toliko bolj dragoceni. Vsak kos, ki uspe, nosi v sebi zgodbo in trud, ki je bil vložen v njegovo ustvarjanje. Hkrati pa priznava, da stranke pogosto ne morejo popolnoma razumeti vsega, kar je potrebno za izdelavo enega samega izdelka.


Glina v vlogi povezovanja

Kljub vsem izzivom Hana v svojem delu najde globoko zadovoljstvo in povezave. Skozi svoje ustvarjanje je spoznala številne krasne ljudi, s katerimi deli svojo strast do keramike. Poleg tega ji delo z glino pomaga ohranjati pomembne vezi z njenimi starši, saj nadaljuje njihovo izročilo.


Projekt "Fail Again. Fail Better." poudarja pomembnost sprejemanja neuspehov kot sestavni del ustvarjalnega procesa. Hana Karim je s svojo zgodbo čudovit primer tega, kako lahko neuspehi postanejo vir navdiha in osebne rasti. Njena pot nas uči, da v življenju ni vse vedno pod našo kontrolo, a ravno v tem je lepota in čar ustvarjanja.


Spremljal zgodbe Fail Again. Fail Better.

Sledi zgodbi Fail Again. Fail Better. na kanalih:


Ob podpori, mentoriranju in financiranju Javnega zavoda Mladi zmaji, Mestni inkubator 2023/2024 - program za uresničevanje idej mladih v Ljubljani.

bottom of page